De “attention economy” is bepaald geen nieuw begrip. Voor degenen die dit onderwerp niet gevolgd hebben, een kort overview (vrij naar de lezing van Goldhaber op de E-tech 2006).
Elke economie draait om de zaken die zowel begeerlijk als schaars zijn. Als deze zaken vervolgensvoldoende breed beschikbaar worden, verandert het paradigma en wordt de bestaande economische orde vervangen door een andere. Goldhaber gebruikt de geweldige metafoor van een multi-user/multi-level game voor het menselijk handelen, waarbij de overgang van het ene economische paradigma naar het ander als het bereiken van een nieuw level in een dergelijke game gezien kan worden. In deze gedachtengang is in de ontwikkelde economien de overgang van de materile economie naar de attention economie ergens in de tachtiger jaren van de vorige eeuw begonnen. Er zijn nu zoveel mensen op het nieuwe level dat dit de overheersende driver voor activiteiten geworden is. Wat is dan die nieuwe driver, het nieuwe schaarse goed? Vanuit de gedachte van de attention economy is dat, wat de naam al aangeeft, de attentie van andere mensen.
Waarom is attention zo schaars? Simpelweg omdat een mens slechts een eindige hoeveelheid attentie aan iets kan geven wat daarbij tijdgebonden ergo inherent eindig is.
Niet iedereen krijgt evenveel aandacht, sommige mensen zijn sterren en anderen zijn fans.
Verder geldt dat hoe meer aandacht iemand krijgt, hoe groter de kans is dat hij ook in de toekomst relatief meer aandacht zal krijgen.
Het komt er ruwweg op neer dat de waarde van de aandacht die iemand krijgt gelijk is aan de omvang maal de aandacht van het huidige en toekomstige publiek.
Hoe wordt deze waarde gecreerd? In feite door zelfexpressie en jezelf continu open en publiekelijk uit te spreken over de zaken die je aangaan/belangrijk vindt/relevant voor je zijn. Op deze wijze verkrijg je status/reputatie, de indicatoren voor attentiewaarde. Ontwikkelingen als web, wiki’s, blogs, podcast, etc. etc. gekoppeld aan betaalbare hardware als camrecorders en digitale camera’s zijn de enablers van de attention economy die het mensen mogelijk maken hierin op indiviueel niveau te participren.
—
h@nzz/2006
Andre Lucassen says
Hans, dank voor het gesprek vandaag. Interessant iets, die attentie. Raakt de kern van “Hotline to Home”. Fascinerend dat we daarbij nauwelijks meer onderscheid maken, in welk forum we aandacht nastreven/krijgen: reeel of virtueel. Iets van: “ik krijg attentie, ergo sum”.