Goed nieuws voor diegenen die Amazon’s S3-dienst (willen) gebruiken voor hun off-site back-ups. Sinds een paar dagen is het namelijk mogelijk om volgens een zelf op te stellen policy je data, die op S3 opgeslagen is, automatisch naar Glacier te migreren.
Even voor de duidelijkheid: S3 is dus de generieke data-opslagdienst van Amazon voor data-objecten van 1 byte tot 5 terabyte. Het is wat tegenwoordig een dienst in de ‘Cloud’ genoemd wordt en als zodanig enigszins vergelijkbaar met bijvoorbeeld Dropbox en Google-Drive. Een kenmerkend verschil echter met deze diensten is dat S3 altijd een betaalde dienst is en dat er een heldere service level agreement beschikbaar is.
De use-case voor S3 is met name voor die data die in principe binnen (zeer) korte tijd beschikbaar moet kunnen zijn. Toch wordt S3 ook veel gebruikt voor toepassingen als back-ups, met name vanwege de achterliggende SLA.
Sinds enige tijd heeft Amazon ook een andere data-opslagdienst waarvan de karakteristieken veel geschikter zijn voor het maken van back-ups: Glacier. Het kent dezelfde hoge data-beschikbaarheid (99.999999999% durability en 99.99% beschikbaarheid op jaarbasis) maar het benaderen/terughalen van je data kost wel veel meer tijd – uren in plaats van seconden. Het goede nieuws is dat het kostenplaatje een stuk aangenamer is: opslag kost minder dan 10% van S3 en komt op zo’n dollarcent per gigabyte per maand uit.
Doordat het nu dus ook mogelijk is om een hybride oplossing in te richten is S3/Glacier-combinate zeer interessant als back-up omgeving. Je kunt bijvoorbeeld een en ander zo instellen dat je recente back-ups op S3 staan waar je in geval van onheil snel bij kan terwijl backups ouder dan zoveel dagen automatisch naar Glacier verhuizen. Want hoe ouder de back-up, de kleiner de kans dat je die ooit nog moet inzetten.
Wel een punt van aandacht is dat naast de langere benaderingstijd je wel relatief veel betaalt om Amazon je back-up van de virtuele zolder te laten halen. Maar goed: het is met back-ups meestal zo: normally you don’t need them, but if you need them, you really need them!
En het scheelt mij in elk geval voorlopig zo’n 90% op mijn maandelijke Amazon-rekening!
Hier nog een verdere beschrijving hoe je data automatisch naar Glacier kan archiveren en weer terughalen.
© Hans Pronk / 2012