De linkblog
Omdat ik veel informatie online verzamel heb ik steeds behoefte aan goede tools om dit op een of andere manier zodanig op te slaan dat ik het gemakkelijk zelf kan terugvinden maar ook met anderen kan delen.
Aanvankelijk gebruikte ik hiervoor de bookmarkfunctie van de browser, vervolgens del.icio.us en vervolgens een combinatie van twitter, Facebook en Google+ (voor het delen van de links) en verder de combi tumblr en instaper voor het bewaren en ordenen ervan. Daarnaast wordt alles ook in pinboard.in gezet als een backup van een en ander.
In verband met de nieuwe restricties die twitter aan de applicaties en dus ook aan de gebruikers oplegt is het wat mij betreft niet bruikbaar meer als centrale hub om de links te posten. En omdat Facebook en Google al eerder afgevallen waren als verzamelpunt was het tijd de gehele keten te heroverwegen.
Ik volg al geruime tijd het werk van Dave Winer. Zijn tool, de OPML editor, of meer precies het radio2 deel ervan, leek na een korte rondgang door de softwarevelden de meest relevante kandidaat om als nieuw centraal punt in mijn keten te fungeren.
Meer dan een editor
De kern van alle software van Dave Winer is zijn OPML Editor. Dit is overigens een ietwat misleidende naam in zoverre dat deze software veel meer is dan alleen een editor. In de basis is de OPML Editor een outliner, software die het mogelijk maakt gestructureerde documenten te produceren. Echter naast outlines bevat de OPML Editor ook een webserver, een Frontier1 multi-threaded runtime omgeving, een content management system, compleet met een development environment inclusief een debugger en een built-in objectdatabase.
Radio2 op zijn beurt is een applicatie die binnen de OPML Editor omgeving draait en twitter-achtige functionaliteiten geeft. In Dave Winers eigen woorden:
> When I designed Radio2, I aimed to create the minimal blogging tool, one that did the least possible and still was useful. Simple yet useful, and usable.
It’s for short-form blogging, the kind of stuff we do in Twitter. You’re looking at a web page, and think “I want to remember this, or share this.” One click on the bookmarklet, quick — you’re still in the flow of what you were doing.
The goal was to create something that has the ease of Twitter, with the open potential of blogging. There are tradeoffs, some things that Twitter will always do better, because they are an all-in-one, centralized system. But there are also many things Radio2 can do that Twitter can’t, because we aren’t protecting a business model.
The goal is to create a new and thriving ecosystem, where there’s lots of choice, and lots of innovation.
Je kunt de software gewoon vanaf je desktop draaien maar als je je content altijd en overal wilt kunnen benaderen is er vanzelfsprekend een always-on server noodzakelijk. De OPML Editor is alleen beschikbaar voor Windows en OSX2 waardoor ik geen gebruik kan maken van mijn bestaande Linux-VPS. Ik gebruik nu voor mijn experimenten voorlopig een EC2 virtuele windows-server omgeving bij Amazon (gratis voor het eerste jaar dus redelijk risico-vrij).
Status tot zover
De huidige status is dat de OPML server zo te zien probleemloos op Amazon draait. Ik heb de verschillende tools op de server geïnstalleerd en na wat proberen aan de praat gekregen. Radio2 kent out of the box een goede integratie met twitter zodat de rest van mijn systeem voorlopig intact kan blijven. Ik ben nog wel op zoek naar een elegante wijze om links vanaf de iPAD naar radio2 te posten. Vanaf de desktop is het triviaal, een klik op een bookmarklet en een en ander is gepost.
Verder ben ik de verdere functionaliteit van de OPML omgeving aan het onderzoeken. I like what I see. Het outline principe past goed bij mijn manier van ordenen en de wijze waarop een en ander logisch in elkaar steekt bevalt me ook uitstekend.
Voorlopig gebruik ik het als primair startpunt voor mijn linkblog maar het is misschien ook een goede kandidaat voor het vastleggen van ideeën en projecten maar misschien ook als basis voor al mijn online-geschrijf. De omgeving heeft wel een zeker geek-gehalte maar door de beschikbaarheid van goede how-to’s en een actieve user-community is er goed uit te komen.
© Hans Pronk / 2012
- What Frontier Is ↩
- De OPML Editor werkt onder Wine 1.3 en hoger op de desktop. Zie deze worknote van Adam Curry ↩