internet op het Franse platteland
Naast water en licht behoort breedband-internet voor mij tot de noodzakelijke basisvoorzieningen. En in tegenstelling tot Nederland is dit op het Franse platteland bepaald nog niet vanzelfsprekend. Waar je in Nederland vrijwel overal de keuze hebt tussen ADSL, kabel en soms zelfs ook glasvezel blijken in Frankrijk de laatste twee opties – in elk geval buiten de grote steden – niet te bestaan en biedt ADSL in de buitengebieden vaak alleen op papier redelijke dekking en snelheid. Want vanwege de afstanden tot de centrales en de kwaliteit van het kopernet blijkt ADSL in de praktijk niet leverbaar te zijn in grote delen van Frankrijk.
WiMax en satelliet
Om de buitengebieden toch te voorzien van breedband-internet – ofwel ‘internet a haut debit’ – hebben verschillende de bestuurlijke departementen in Frankrijk hiervoor speciale initiatieven ontwikkeld die hierin moeten voorzien.
Zo heeft ons departement Bourgondië stevig geïnvesteerd in de aanleg van een WiMax infrastructuur en stellen andere departementen subsidies beschikbaar voor het verwerven van internet-toegang via een satelliet verbinding. (NB: in een aantal departementen wordt soms ook nog breedband-internet op basis van Wifi aangeboden. Omdat dit in het gebied waarin we ons bevinden niet beschikbaar is heb ik dit niet verder geëxploreerd.) Nadat gebleken was dat wij inderdaad slechts papieren ADSL-dekking hadden en gezien mijn eerdere (weinig positieve) ervaringen met internet via de satelliet (stammend uit het begin van Kennisnet) hebben we WiMax besteld.
Na een radiostilte van de zijde van de WiMax ISP (internet service provider) Als@tis van een maand of drie kregen we helaas de mededeling dat ook WiMax voor onze locatie een onmogelijkheid was. NB: Dit is opmerkelijk omdat bij minimaal een ander huis in het dorp dat soortgelijk ligt ten opzichte van de radio-toren wel een WiMax verbinding mogelijk is.
KA-SAT
Omdat we nu redelijk door onze opties voor breedband-internet heen waren is vervolgens toch maar gekozen voor de satelliet-optie van Eutelsat: de KA-SAT. De KA-SAT is een relatief nieuwe satelliet die eind 2010 door Eutelsat gelanceerd is en ergens 2011 operationeel is geworden. De satelliet is een zogenaamd multi-spot systeem, met 82 spot-beams die allemaal over een eigen transponder met een capaciteit van 475 Mb beschikken. Al met al betekent dit voor de gebruiker dat internettoegang met een snelheid tot 10 Mbps down- en 4 Mbps upstream mogelijk is. Volgens Eutelsat levert KA-SAT hiermee breedband-internet toegang aan zo’n miljoen huishoudens.
De dienst die vermarkt wordt onder de naam Tooway bestaat naast de eigenlijke satelliet uit 10 grondstations die via een glasvezel ‘KA-SAT ring’ verbonden zijn. Het beheer van de dienst wordt verzorgd vanuit het NOC dat in Torino (Italy) staat. Aan de klant-zijde bestaat het systeem uit een satelliet-schotel met TRIA (Transmit and Receive Integrated Assembly) e.g. een ontvang- en zendinstallatie en een satelliet-modem dat op basis van standaard ethernet met het klant-netwerk verbonden wordt. Afhankelijk van de gekozen lokale service-provider wordt het systeem uitgebreid met Wifi mogelijkheden, TV mogelijkheden en/of telefonie op basis van VoIP. Eutelsat is in dit alles de wholesale provider en als (particuliere) klant neem je de dienst af bij een van de lokale service-providers. In Frankrijk zijn dit onder andere NordNet (onderdeel van France Telecom), Connexion Verte en Als@tis. Gezien de eerdere ervaring met de helpdesken van FT en Als@tis tijdens onze eerdere ADSL en WiMax pogingen en het feit dat Connexion Verte een flat-fee telefonie-optie aanbood hebben we voor Connexion Verte gekozen.
inrichten en inregelen
In tegenstelling tot de eerdere teleurstellende ervaringen met de WiMax- en ADSL-providers bleek de gekozen lokale internet-via-satelliet provider zeer klantgericht te zijn. Zo reageerde men direct op email en telefoon en was de informatie daarnaast relevant en accuraat. Het kan dus blijkbaar wel.
Na levering van de set (schotel, modem, Wifi-router en telefonie-ATA) bleek het meeste werk te bestaan uit het vinden van een plek met vrij zicht op het deel van de lucht waar de satelliet staat. Het monteren van de schotel was verder triviaal en nadat een en ander opgesteld was bestond het verder installeren met name uit het richten van de schotel op de satelliet. Omdat ze hiervoor een goed werkende iPhone app beschikbaar hebben was dit eenvoudig om te doen. De verdere fine-tuning (met behulp van de in het systeem ingebouwde richt-procedure) was daarna snel voltooid. NB: Het inhuren van een bedrijf hiervoor is mijns inziens zonde van het geld, een en ander is perfect uit te voeren voor een relatieve leek op dit gebied, zeker gezien de goede kwaliteit van de documentatie.
Het enige probleem wat zich tijdens de procedure voordeed was dat het systeem geen betrouwbare verbinding met de satelliet leek op te bouwen. Na contact met de helpdesk van Connexion-Verte bleek al gauw dat de bestelde kabel van 25 meter in werkelijkheid minstens zeker 50 meter lang was en na het inkorten ervan werkte alles zonder problemen.
NB: de totale weerstand in de kabel mag namelijk niet meer dan 3 Ohm bedragen en het systeem beschikt over goede diagnostische software waarmee dergelijke problemen uitstekend traceerbaar blijken te zijn.
gebruik
Kort en goed: de ervaring tot nu (na zo’n 4/5 dagen) is 100% positief. Downloads gaan vlot en alleen met sites die uit veel verschillende kleine elementen bestaan, merk je nadrukkelijk dat je via een satelliet werkt. Tijdens een zeer zware regenbui liep de snelheid inderdaad behoorlijk terug maar de verbinding bleef wel in stand. En ook bij het bellen merk je als gebruiker amper dat er vertraging van een 800 milliseconden op de lijn zit. Ook de spraakkwaliteit is op het ‘oog’ van voldoende hoge kwaliteit en zeker vergelijkbaar met de kwaliteit van de telefonie-diensten van aanbieders als Ziggo en XS4All.
conclusie
Als je in Frankrijk breedband-internet wilt hebben ben je erg afhankelijk van de mogelijkheden die in de nabije omgeving beschikbaar zijn. Verder geldt dat je absoluut niet op de dekkingskaarten van ADSL en WiMax kan vertrouwen bij het kiezen van een toegangsmethodiek. ADSL wordt in de buitengebieden vaak alleen door France Telecom (onder de merknaam Orange) aangeboden. In de meer verstedelijkte gebieden kan je wel vaak kiezen tussen meerdere aanbieders. Bij satelliet en WiMax kan je in alle gevallen tussen meerdere aanbieders kiezen waarbij het verschil met name in de additionele diensten als telefonie en Wifi apparatuur zit.
Met betrekking tot de techniek geldt dat satelliet-internet anno 2012 een geheel ander product is dan het 10 jaar geleden was. Met de huidige techniek is het een geloofwaardig alternatief voor ADSL en kabel voor rurale gebieden waar geen bruikbare koper-infrastructuur aanwezig is. In vergelijking met WiMax lijkt het – op basis van de eerste ervaringen – een superieure techniek. Als ik weer zou moeten kiezen gegeven ‘de kennis van nu’ zou ik in eerste instantie wel weer voor ADSL kiezen maar als dit niet leverbaar blijkt, zou ik nu direct voor satelliet gaan. Ik heb ondertussen ook ervaringen gehoord van lokale WiMax gebruikers die opmerkelijk veel klachten hadden, zowel over de kwaliteit (om de dag storing) als over de snelheid (lager dan 1 Mbps), wat mij des te tevredener maakt over mijn ‘internet a haut debit’ via KA-SAT.
© Hans Pronk / 2012